Nye Frakkagjerd ungdomsskole
Ny Frakkagjerd ungdomsskole er underveis
Kommunestyret i Tysvær har vedtatt byggingen av en ny ungdomsskole på Frakkagjerd med følgende vedtak:
1) Tysvær kommunestyre vedtar at det bygges ny ungdomsskole på Frakkagjerd innenfor en kostnadsramme på 490 mill.
Vedtaket slik det foreligger innebærer ikke økt investeringsramme utover det som ligger i økonomiplanen 2023-2026.
Tysvær kommune planlegger å bygge en ny Frakkagjerd ungdomsskole som tilrettelegger for et godt læringsmiljø og nærmiljø. Skolen skal inneholde gode læringsareal både for elever og lærere, og skolen skal også være et nærmiljøanlegg.
Litt om ambisjonene for nytt skolebygg fra rom- og funksjonsprogrammet
Skolebygget skal være en pedagogisk ressurs for å legge til rette for lek og læring. Estetiske kvaliteter har betydning for læring, livskvalitet, helse og velvære. Naturlig lys, støyskjerming og god akustikk skal etterstrebes i utforming av skoler. Estetiske kvaliteter har også betydning for identitet. Målet er at den fysiske utformingen skal ha opplevelsesmessige og estetiske kvaliteter og være en inspirerende ramme rundt den pedagogiske virksomheten. Frakkagjerd ungdomsskole skal være et sted en gleder seg til å komme. Fremtidens skole skal preges av god arkitektur, med innredning av god kvalitet og godt design. Skoleanlegget skal signalisere en prioritering av at barns oppvekst er viktig.
Transparens skal vektlegges i hele bygget, for å synliggjøre læring, legge til rette for en lærende organisasjon og ivareta behov for dagslys, og skape både utsyn og innsyn. Samtidig må det tilrettelegges slik at en ivaretar elevers ulike behov for skjerming. Det skal derfor være gjennomtenkt bruk og plassering av vinduer og glassvegger slik at også elever med kognitive og sensoriske vansker får et godt læringsutbytte. Glassvegger kan være utfordrende for elever med konsentrasjonsvansker. Det må derfor være mulighet for skjerming ved behov. I og med at glass er et hardt materiale, må bruk av glass kompenseres med lydabsorberende materialer av hensyn til akustikken i rommene.
I fleksible og tilpasningsdyktige skolebygg er det viktig at de ansatte har god oversikt over, og kan bevege seg enkelt mellom, de ulike læringsarealene. Elevene skal oppleve at det er tydelig og trygg kommunikasjon mellom de ulike arealene de ferdes i, og at det er lett å finne fram på skolen.
Prosessen med å utarbeide en ny skole
I arbeidet med å utarbeide et rom- og funksjonsprogram for ny ungdomsskole, har det vært organisert en bred medvirkningsprosess fra ulike brukergrupper. Innspill fra medvirkning har vært et viktig bidrag inn mot det prosjektforslaget som nå foreligger og som i første rekke er tilrettelagt skoleformål, men i tillegg er et bygg som kan brukes av ulike lag og foreninger utenom skoletiden.
Den nye ungdomsskolen på Frakkagjerd vil ha kapasitet til 450 elever med mulighet for 540 elever ved behov, og har et bruttoareal på 7400m2. Den nye skolen vil tilby bedre fasiliteter og et mer moderne læringsmiljø enn eksisterende ungdomsskole. Dette vil legge til rette for bedre trivsel og læring for elevene. Skoleanlegget skal i første rekke tilrettelegges for skoleformål, men i tillegg skal anlegget brukes av andre i nærmiljøet utenom skoletiden. Det skal legges til rette for god kommunikasjon og samarbeid mellom aktører i skolen, og mellom skolen og eksterne aktører. Frakkagjerd ungdomsskole skal være et viktig oppvekstsenter for de som går på skolen og et godt fungerende nærmiljøanlegg for mange andre. Det betyr at den ikke bare skal fylle skolefunksjoner, men også være en viktig arena for identitetsbygging, sosiale relasjoner og kulturell eller fysisk aktivitet. Skolebygget, sammen med uteområdet, skal derfor legge til rette for et mangfold av aktiviteter slik at hver enkelt skoleelev skal oppleve tilhørighet, mestring og autonomi. Når skoledagen er over, skal det være naturlig å bli værende på skolen for å gjøre lekser, delta i idretts- og kulturaktiviteter eller bare møte venner i en uformell og avslappende atmosfære.
Det nye skoleanlegget skal være et levende samlingssted der elevene skal finne tilholdssted og blomstre, og mennesker i ulik alder og med ulikt interessefelt og funksjonsnivå skal dras inn i organiserte og uorganiserte fellesskap. Slik kan samhandling mellom ulike grupper og generasjoner fremmes. I prinsippet skal skolen være en møteplass for alle og være med på å bidra til utjevning av geografiske og sosiale forskjeller.
15 timersbygg
I saken om ny ungdomsskole står det følgende:
Forprosjektet vil legge vekt på at skolen skal være et identitetsskapende anlegg, et område som fungerer som et naturlig møtested for elever og det lokale nærmiljøet, både i og utenfor skoletid.
Tysvær kommune bygger ikke «bare» en skole men et bygg for alle innbyggerne, enten det er i organisert form eller uorganisert. Tysvær kommune har eksempelvis vært i dialog med Stegaberg idrettslag og Frakkagjerd skolekorps om fremtidig bruk av et nytt anlegg. Denne dialogen vil utvides til å gjelde alle interessenter. Det kan også sees på lokaler til elevbedrifter som kan brukes på ettermiddagstid og i helger.
I samsvar med politisk sak har rådmannen hatt fokus på å samarbeide med lag og foreninger for å bygge en skole som også kan fungere som et stedsutviklingsprosjekt og et samlingspunkt utover skolens åpningstid. I medvirkningsprosessen fikk en tilbakemeldinger om at det var behov for diverse lokaler på Frakkagjerd som kan være med på å bygge opp under et godt oppvekstområde. Basert på innspillene har prosjektet lagt til rette for en sonedeling som gjør det mulig å bruke mange områder i bygget samtidig, uten at de forskjellige aktivitetene forstyrrer hverandre. Ønske om et lite kantinekjøkken som kan brukes både i skoletid av eks. elevbedrift eller frivillige, og på ettermiddagstid og helger av lag og organisasjoner, er et eksempel på dette. Det er også lagt til rette for at korps kan øve på skolen, og i tillegg er det lagt inn lager til korps etter ønske. Etter innspill i medvirkningsprosessen, har skolen fått en aktivitetssal som vil kunne gi grunnlag for mye aktivitet på ettermiddagstid i tillegg til det behovet skolen har på dagtid. I tillegg har Stegaberg fått garderober og kontor som utløser spillemidler. Disse lokalene skal de leie av Tysvær kommune.
Share: