Hopp til hovedinnhold

Informasjonskapselinnstillinger

Vi bruker informasjonskapsler for å sikre de grunnleggende funksjonalitetene på nettstedet og for å forbedre den onlineopplevelsen din. Du kan konfigurere og godta bruken av informasjonskapsler, og endre samtykkealternativene dine, når som helst.

Essensielle

Preferanser

Analyse og statistikk

Markedsføring

Siste nytt juni 2023

Avatar: Ann-Kristin Berge Dahle
Ann-Kristin Berge Dahle

Status i prosjektene nytt helsekvartal i Aksdal og omgjøring av Nedstrandtunet 

Kommunestyret vedtok saken om omstilling av heldøgns omsorgstilbud i Tysvær kommune i 2021. Et viktig vedtak for omstillingsarbeidet som er nødvendig for å fortsatt kunne tilby nødvendige og forsvarlige helse- og omsorgstjenester til innbyggere i Tysvær i alle aldre, både nå og inn i fremtiden.  

Strukturgrep som ble vedtatt i saken var at alle institusjonsplasser i Tysvær skal samles under ett tak i Aksdal i nytt helsekvartal, øke volumet på plasser og at veksten i nye heldøgns omsorgsplasser skal skje både ved utbygging av institusjonsplasser og omsorgsboliger med tilpasset bemanning. Det siste er et nytt tilbud for målgruppen som ikke er utbygd i Tysvær tidligere.  

Rådmannen fikk i oppdrag av kommunestyret å sette i gang planarbeidet om nytt helsekvartal og omstilling av Nedstrandtunet. Dette har rådmannen, ledere, ansatte, tillitsvalgte og verneombud i Tysvær kommune jobbet målrettet med siden. Også sammen med konsulenter, innbyggere, frivilligheten, næringslivet med flere. Representanter fra eldrerådet, råd for personer med funksjonsnedsettelse og ungdomsrådet har også bidratt og bidrar i prosjektet.  

Det har vært lagt ned et stort arbeid for å planlegge et fremtidsrettet bygg som kan bidra til å nå målene i samfunnsdelen, plan helse og mestring 2020-2040, TK- 2030 med mer. Det viktigste perspektivet er forventet demografiendring i Tysvær kommune. Det blir langt flere eldre de kommende årene. Mange vil være en viktig ressurs på flere områder, men det vil bli også flere som vil ha behov for helse- og omsorgstjenester. 

Å planlegge et nytt helsebygg i Aksdal har vært et tidkrevende arbeidet, og dette arbeidet vil fortsette frem til sommeren 2024. Entrepriseformen for helsekvartalet som er valgt er nokså lik som ved nye Frakkagjerd ungdomsskole som betyr at det har vært og vil bli mye involvering før endelige tegninger er ferdig.  

Det er tre firma er blitt valgt ut til for å kunne levere inn tilbud hvor fristen er i september. Dette er følgende: Backe Rogaland AS, Hent AS og Veidekke Entreprenør AS. Kommunen er godt fornøyd med at tre så store og erfarne firma ønsker å delta i konkurransen om å bygge det nye helsebygget i Aksdal, som blir svært viktig både for beboere, pårørende, ansatte og nærmiljøet.  

Når tilbudet er levert fortsetter arbeidet med å ferdigstille tegninger av det nye helsekvartalet og hvordan det skal bli. Også i denne prosessen vil mange bli involvert for at en skal få et godt sluttprodukt.  

Det planlegges for 120 beboerrom (88) i det nye helsebygget i Aksdal, hvorav størstedelen planlegges for korttids- og langtidsplasser, samt 32 omsorgsboliger med tilpasset bemanning. I dag er antall heldøgnsomsorgsplasser for denne målgruppen 67. Dette betyr at kommunen legger til rette for en økning i plasser i alle kategorier nevnt over.  

I tillegg skal Nedstrandtunet planlegges for omsorgsboliger med tilpasset bemanning, slik at totalantallet for heldøgnsomsorgstilbud i Tysvær vil være betydelig styrket når prosjektene står ferdige om noen år.  

I tillegg planlegges det for andre helse- og omsorgstjenester i disse to helsebyggene. Det er i mange tilfeller hensiktsmessig å samle flere tjenester under samme tak og tett på hverandre for å styrke samarbeid og legge til rette for effektiv og smart drift. I Helsekvartalet skal blant annet hjemmebaserte tjenester, fysio-/ergoterapitjenesten og friskliv, ressurs- og tjenestekontoret, dag- og aktivitetstilbud med mer lokaliseres.  

Prosjekt Nedstrandtunet er i mindre grad konkretisert, men dette planarbeidet skal nå intensiveres fremover. Det ble blant annet gjort et stort innsiktsarbeid i Nedstrand på folkemøte i fjor med over 100 aktive deltagere. Det som skal avklares i prosjektet er blant annet hvor mange omsorgsboliger med tilpasset bemanning som skal være ved Nedstrandtunet, og hvilke andre helse- og omsorgstjenester som skal lokaliseres under samme tak. Det er også aktuelt å se på hvordan dagens ordinære omsorgsboliger som ligger tett på tunet kan bidra til et helhetlig tilbud innen helse og omsorg.  

Demografiveksten er den store utfordringen Tysvær kommune og resten av landet forsøker å finne gode løsninger på. I forhold til estimert behov for helse- og omsorgstjenester hos våre innbyggere fremover, som mest sannsynligvis vil dobles de neste årene, har vi halvparten av det helsepersonellet som trengs.  

Nye og smarte helsebygg som helsekvartalet er en del av strategien for å kunne levere gode tjenester også i fremtiden, med mindre ressurser, og for å være en attraktiv arbeidsplass for dagens og morgendagens helsepersonell.  

Tysvær kommune bruker mye mer ressurser innen pleie og omsorg sammenlignet med gjennomsnittet i landet (Kostra). Noe av årsaken er at tjenestene innen pleie og omsorg er fordelt på flere lokasjoner. Det er et samfunnsansvar å planlegge tjenestene slik at kommunen får mest mulig tjenester ut av de tilgjengelige ressursene. 

Helsekvartalet og ombygging av Nedstrandtunet vil bli en investering for å sikre gode og tilgjengelige helsetjenester for fremtiden.   


Rom/Areal og funksjonsbeskrivelse Helsekvartal
Her finner en rom og funksjonsprogram for Helsekvartal.
Last ned fil

Rapporter et problem

Er dette innholdet upassende?

Årsak:

Bekreft

Vennligst logg inn

Dette passordet er for kort.

Del