Hopp til hovedinnhold

Informasjonskapselinnstillinger

Vi bruker informasjonskapsler for å sikre de grunnleggende funksjonalitetene på nettstedet og for å forbedre den onlineopplevelsen din. Du kan konfigurere og godta bruken av informasjonskapsler, og endre samtykkealternativene dine, når som helst.

Essensielle

Preferanser

Analyse og statistikk

Markedsføring

Orientering Formannskap 05.09.23

Avatar: John-Fredrik Rognsvaag
John-Fredrik Rognsvaag

NOTAT HELSEKVARTAL FORMANNSKAP 5 SEPTEMBER 2023

Basert på KSTsak «Omstilling av heldøgns omsorgstilbud i Tysvær kommune» fra 2021 som tar utgangspunkt i demografivekst blant de eldste og hvor helsekvartalet var et viktig grep for å kunne ha kapasitet (institusjonsplasser og omsorgsboliger med tilpasses bemanning) i framtiden, har rådmannen som jobbet med å få ut en konkurranse for å få etablert et Helsekvartal med ca. 120 plasser. Det har vært en bred medvirkningsprosess i utarbeidelsen av konkurranse grunnlaget (rom- og funksjonsprogram).

Det har vært dialog med Husbanken knyttet til hva som skal til for å få investeringstilskudd for institusjonsplassene og omsorgsboligene med tilpasset bemanning. Målsetningene er å oppnå maksimalt tilskudd. Husbanken har fått tilsendt rom- og funksjonsprogram slik at de er kjent med tankene for Helsekvartal. Størrelsesorden vil være avhengig av antall plasser.

Per 05.09.23 har Tysvær kommune en konkurranse ute hvor 3 leverandører (Backe Rogaland AS, Hent AS og Veidekke Entreprenør AS) er med i konkurransen. Frist for innlevering er den 27 september. Det vil være en evaluerings periode før en velger ut en vinner. Rådmannens mål er at en skriver under en kontrakt for samspillfasen i begynnelsen av desember.

Fra Januar vil en den første samspillfasen for bygget starte da skal en «kna på bygget» til et omforent skisse prosjekt – denne fasen varer 2-3 måneder. Deretter kommer den del av samspillsfasen som handler om forprosjekt, den starter april/mai. Fra Januar fortsetter en medvirkningsprosessen som startet i utformingen av rom- og funksjonsprogrammet.

Rådmannen har som ambisjon å legge frem en investeringssak om nytt Helsekvartal i Juni 2024. Selve byggingen er planlagt å starte oktober-desember 2024 dersom politisk sak om investering blir vedtatt.

Økonomi:

Den foreløpig kostnadskalkylen viser en kommunal andel på +/- 500 mil (det som påfaller kommunen). Det understrekes at dette er en kalkyle. Bygget vil da ha kunne ha følgende funksjoner:

  • Institusjon, langtidsplasser
  • Institusjon, forsterkede plasser
  • Institusjon, korttidsplasser – inkludert avlastningsplasser, rehabiliterings og lindrende plasser til øyeblikkelig hjelp døgnenhet (ØHD)
  • Omsorgsboliger med tilpasset bemanning (tilgjengelig personale hele døgnet)
  • Tilbudet skal ivareta de som har et stort behov for tilsyn, omsorg og oppfølging gjennom hele døgnet. Jfr Pasient- og brukerrettighetsloven. - § 2-1e Rett til opphold i sykehjem eller tilsvarende bolig særskilt tilrettelagt for heldøgns tjenester.
  • Base for hjemmetjenesten
  • Ressurs- og tjenestekontor
  • Fasiliteter for personal psykisk helsetjeneste
  • Fysio- og ergoterapitjenesten
  • Små møteplasser - mellom beboere og pårørende/innbyggere
  • Forsamling- og møtelokale (frivillige, konsert mm)
  • Dagtilbud
  • Storkjøkken med kafé/kantinedrift?
  • Vaskeri for beboertøy
  • Treningsrom sambruk med fysioterapi og ergoterapi
  • Gode utearealer (sansehage/atrium)
  • Sykepleieklinikk
  • Tannlegekontor dersom fylkeskommunen ønsker dette
  • Legetjeneste (stort eller lite– behov for enkel tilgang)
  • Legekontor – skal kunne benyttes av flere (helsekvartal, låne av fastlege)
  • Private aktører som for eksempel drift av kafé, frisør, hudpleier og fotterapeut.


I tillegg byggeprosjektet har kommunen startet arbeidet en organisatorisk tilpassing, slik at man oppnår ambisjonene for prosjektet.

Det er satt ned en arbeidsgruppe som skal jobbe frem en skisse for Nedstrandstunet med utgangspunkt i den politiske saken og de innspillene rådmannen har fått gjennom medvirkningsprosesser på Nedstrand (temakveld, møte med ansatte osv). Gruppen består av ledere, ansatte, fagforeninger og brukerrepresentant.

I tråd med gjeldene planstrategi har rådmannen startet arbeidet med en plan for boligpolitikk som skal ta opp i seg hvordan en blant annet skal løse utfordringene rundt utbygging, boligbehov og boformer for alle aldre i kommunen. Dette arbeidet vil tas inn i nytt kommuneplanutvalg. Dette er en plan/et arbeid som vil være helt sentralt for å lykkes i å møte demografiutfordringene.

Det jobbes også med hvordan kommunen kan bistå og samarbeide med innbyggerne og private aktører knyttet til at alle skal få muligheten til å bo lenger hjemme, enten i den boligen en bor i dag eller en annen bolig.

Pasient- og brukerrettighetsloven. - § 2-1e Rett til opphold i sykehjem eller tilsvarende bolig særskilt tilrettelagt for heldøgns tjenester

Med «tilsvarende bolig særskilt tilrettelagt for heldøgns tjenester» menes boliger som er tilpasset for å kunne yte tjenester som dekker beboerens behandlings-, omsorgs- og assistansebehov døgnet rundt. Beboeren må ved hjelp av tilkallingsmuligheter, som for eksempel velferdsteknologiske innretninger, trygghetsalarm, snoralarm eller lignende, kunne få kontakt og bistand fra egnet personell, med tilsvarende responstid som vedkommende ville fått på sykehjem. Tilsyn med pasienten eller brukeren må tilsvare det tilsynet som ville blitt gitt dersom vedkommende hadde vært innlagt på institusjon.



Rapporter et problem

Er dette innholdet upassende?

Årsak:

Bekreft

Vennligst logg inn

Dette passordet er for kort.

Del